AUTO KLIMA

A.T.U. BRADAČ posjeduje najmoderniji uređaj za reciklažu, punjenje, čišćenje i dezinfekciju klimatizacijskih sistema za putnička i teretna vozila. Također, kod nas možete popraviti i servisirati vaše klima uređaje prema standardima samih proizvođača automobila.

A.T.U. BRADAČ POSJEDUJE SVE CERTIFIKATE O UGRADNJI, SERVISIRANJU I PUNJENJU RASHLADNIH UREĐAJA NA SVIM VOZILIMA

Zašto servisirati klimu?

Klima sistem u Vašem vozilu je sistem koji je potrebno redovito servisirati i održavati. Isto kao što redovito mijenjate ulje i filtere, perete Vaše vozilo, također je veoma važno održavate i klimu u vozilu a neki od razloga su:

Zbog prirodnog curenja relativno malih količina plina kroz porozne cijevi i crijeva, većina klima sistema gubi oko 15-20% plina svakih 12 mjeseci zbog čega klima sistem prestaje da radi na nominalnim vrijednostima te mu se efikasnost značajno smanjuje i normalna cirkulacija sistema nije moguća. Plin, kao sastavna komponenta sistema, pored osnovne funkcije vrši i funkciju podmazivanja tako da niži nivo plina može prouzrokovati oštećenje dihtunga, semeringa i ležajeva. Zbog ovog razloga, ako se ne kontrolira redovno, Vaš kompresor klime će biti dodatno opterećen što može da dovede do prebrzog habanja kompresora, koji je i inače dosta skupa komponenta Vašeg vozila, kao i do povećane potrošnje goriva jer takav kompresor odvlači više snage iz motora. Mali savjet koji Vam možemo dati je da barem jednom tjedno uključite svoju klimu da radi 5 minuta kako bi produžili vijek ove skupe komponente u svom automobilu. U klimatizacijskom sistemu vozila mogu se razviti i nastaniti gljivice i bakterije koje mogu prouzrokovati alergijske reakcije kao što su nadraženost nosnica, iritacija kože, prehlade i svrab u očima. Zato je izuzetno važno da se periodično napravi dezinfekcija kompletnog sistema. Proizvođači preporučuju kontrolu i servisiranje klima sistema svake dvije godine kako bi se osigurala maksimalna efikasnost.

Kako zaključiti da li imate problem sa klimom?
Učestalo zamagljivanje stakala (naročito vjetrobranskog stakla) ili nedovoljno brzo isušivanje stakala. Unutrašnji prostor se previše sporo hladi. Postoji primjetno povećanje u potrošnji goriva. Servis sistema klime obuhvaća:
Test nepropusnosti (vakuum test). Pražnjenje i punjenje plina u sistemu. Kontrola i dopuna nivoa ulja u kompresoru.

Dezinfekcija

Ako u svom vozilu primjetite čudan pljesniv ili ustajao miris, vjerojatno klimatizacijski sistem treba detaljno dezinficirati. Trošak dezinfekcije se tretira kao dodatni trošak prilikom servisiranja i ovim procesom se kompletan sistem pročišćava i osvježava.
Ako se servis klima uređaja vrši na ovakav način, ulažete u preventivu koja garantira dugotrajnost i pouzdanost uređaja, te u velikoj mjeri utječe na Vaše zdravlje.